De Zenne is de enige rivier in België die alle drie de gewesten van het land doorkruist. Daarom is het belangrijk dat de verschillende gewesten goed met elkaar samenwerken en informatie uitwisselen. Verspreid over 2 dagen wisselden ze dan ook veel kennis en informatie uit op een interregionale bijeenkomst.

 

De Zenne ontspringt in Soignies in Wallonië, gaat dan verder naar Lembeek in Vlaanderen net na Tubeke, dan naar Brussel en uiteindelijk terug naar Vlaanderen waar ze samenvloeit met de Schelde en vervolgens met de Noordzee.

Om overstromingsrisico’s te beperken en te beheren is samenwerking en afstemming tussen de gewesten belangrijk. Op initiatief van Contrat de Rivière Senne, Coördinatie Zenne en het Bekkensecretariaat Dijle-Zenne kwamen meer dan 100 professionals en politieke besluitvormers uit het stroomgebied van de Zenne op 21 november samen in Tubeke om beste praktijken en de acties die de voorbije 10 jaar werden uitgevoerd om de impact en de risico’s op overstromingen te verminderen, voor te stellen en uit te wisselen.

Dit is de tweede intergewestelijke bijeenkomst die in het stroomgebied wordt gehouden. De eerste werd in 2012 in Halle georganiseerd na de verwoestende overstromingen van 2010. Dat was de gelegenheid om meer dan 10 jaar later de balans op te maken.

Uit de vele uitwisselingen kunnen we concluderen dat aan Waalse kant het werk om water vast te houden gedaan is en doorgaat: er zijn veel waterretentiestructuren gebouwd in het stroomopwaartse deel van het Zennebekken, onder andere dankzij het LIFE Belini-project, en nieuwe projecten zullen binnenkort het licht zien. Een andere bevinding is dat intergewestelijke coördinatie en overleg verder kunnen en moeten worden verbeterd.

Nu we weten wat alle gedachten en verzoeken zijn, is het tijd voor actie

Terreinbezoeken

Op dinsdag 7 november 2023 vonden in de Zennevallei een reeks terreinbezoeken plaats naar aanleiding van de overstromingsproblemen in de regio. Geregeld treedt de Zenne buiten haar oevers. In 2010 braken zelfs de dijken van het kanaal Brussel-Charleroi. Dertien jaar na de overstromingen wordt er een stand van zaken opgemaakt van de waterhuishouding van het Zennebekken.
Op het programma stond het tijdelijk overstromingsgebied Gaesbecq in Ittre, de stuw van Lembeek en de sluis van Halle. Jan Lippens, vzw Coördinatie Zenne: “Met in het achterhoofd de overstromingen van 2010 kijken we naar de vorderingen op het vlak van waterbeheer. Wat er op dit moment al gebeurd is, wat er nog kan en moet gebeuren. De bedoeling is om veel mensen rond het thema samen te brengen en op die manier ook intergewestelijke samenwerking te stimuleren.”
Bekijk de reportage van RINGtv