We kregen onze Europese projectbegeleiders op bezoek voor een monitoringbezoek. De ideale gelegenheid om even een stand van zaken op te maken van het project.
We maakten van de gelegenheid gebruik om het aangepaste overstort Paruck van VIVAQUA te bezoeken. Bij hevige regenval raakt het (niet-gescheiden) rioleringsstelsel vaak overvol waardoor het overtollige rioleringswater wordt afgevoerd naar de Zenne. Een mobiele wand in de collector in de riolering zorgt nu voor dat die hoeveelheid aanzienlijk vermindert. Deze mobiele wand stijgt mee met het waterniveau, waardoor ook het grote afval beter kan opgevangen worden achteraf. De eerste cijfers tonen aan dat dankzij deze aanpassing het overstortvolume naar de Zenne daalde met maar liefst 54% en de frequentie van overstorten daalde met maar liefst 60%. Dat is enorm goed nieuws voor de waterkwaliteit van de Zenne. Hoe minder vuil water die te slikken krijgt, hoe beter natuurlijk. Met ook nog het aanpassen van de overstort op de Molenbeek (2025-2026), is bovendien nog een bijkomende verbetering te verwachten. De realisatie van deze maatregel toont ook mooi de concrete impact van het project.
Na dit inspirerende bezoek overliepen de diverse partners nog even de stand van zaken van hun acties. Met het einde van het project (2026) stilaan in zicht, het ideale moment om even terug te koppelen met onze begeleiders over de haalbaarheid en eventuele noodzakelijke aanpassingen. Tot slot kregen we vraag om volgend jaar op te treden als host voor een overkoepelend event met de diverse andere Life IP-programma’s. Maar daar vertellen we binnenkort meer over…