De kwaliteit van de Belgische waterlopen is de afgelopen 30 jaar sterk verbeterd, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Met LIFE Belini (BELgian INItiative to make a leap forward to a good ecological status’) zetten we extra middelen vanuit Europa in te zetten in het Dijle-, Zenne- en Demerbekken om de waterkwaliteit tot een goede ecologische status te brengen. Het project loopt van 2016 tot 2026 en wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie binnen het LIFE Integrated Projects programma voor grootschalige en strategische leefmilieuprojecten. 

Wat is LIFE Belini?

In totaal omvat het project een 40-tal acties in het Dijle-, Zenne- en Demerbekken. Deze worden voor ongeveer de helft (zo’n 9 miljoen euro) gefinancierd vanuit het LIFE Interated Programme.

Het waterbeleid is in principe voornamelijk een gewestelijke aangelegenheid (Vlaams, Brussels, Waals). De setting én aanpak in dit project zijn daarom uniek. LIFE Belini wil niet alleen de kwaliteit van de waterlopen, maar ook de samenwerking tussen de gewesten verbeteren om samen sneller tot een goede ecologische toestand te komen.
Met onze 8 partners zetten we in op drie thema’s:

  • Waterkwaliteit
  • Structuurherstel
  • Wateroverlast terugdringen en biodiversiteit verbeteren.

LIFE Belini bracht en brengt heel wat entiteiten samen, over de gewestgrenzen heen. Een project als LIFE Belini zet aan om over de belangen van de eigen organisatie heen te stappen en samen te werken aan de doelen van de kaderrichtlijn Water (en de Overstromingsrichtlijn).

Het is dankzij het werk en de samenwerking van vele partners dat we mooie concrete resultaten boekten.

Hierbij een overzichtje van een aantal belangrijke indicators.

 

Network icon

Betrokken belanghebbenden
> 300

Habitat icon

Aantal meter waterlopen opnieuw opengelegd
> 1.000

Natural shore icon

Aantal meter oevers hersteld
> 2.800

Fish migration icon

Aantal vismigratieknelpunten opgelost
2

Green space icon

Aantal vierkante meter groene ruimte gecreëerd
> 45.000

Natural ponds icon

Aantal vierkante meter natuurlijke vijvers aangelegd
> 24.000

Flooding icon

Extra waterberging (overstromingsvermindering) in kubieke meter
> 275.000

Biodiversity icon

Aantal soorten geobserveerd (biodiversiteit)
> 1000

Walking paths icon

Aantal meter wandelpaden gecreëerd
> 2000

erosion icon

Aantal hectare bufferstrook gecreëerd
> 420

Kayak route icon

Aantal meter kajak-route gecreëerd
> 200

Events icon

Aantal publieksevenementen georganiseerd
> 60

Waarom?

Het LIFE-Belini-project wordt uitgevoerd binnen de grenzen van het internationaal stroomgebiedsdistrict van de Schelde. De bevolkingsdichtheid van dit gebied is één van de hoogste in Europa. Dit zet het watersysteem onder
grote druk. Het hele gebied is gevoelig aan overstromingen. Bovendien wordt het oppervlakte -en grondwater in dit district ernstig beïnvloed door industrie en nutriënten en pesticiden uit intensieve landbouw. Dit maakt het
moeilijk om een goede watertoestand te verkrijgen.

Dit project omvat een groot aantal verschillende maatregelen die niet alleen de waterkwaliteit verbeteren, maar ook bijdragen tot een verbeterde biodiversiteit en een beperking van het overstromingsrisico.

Doel van het project

Het project is gefocust op het Zenne-, Dijle- en Demerbekken. Deze stroomgebieden zijn representatief voor het hele Scheldedistrict. Alle waterbeheerproblemen die typisch zijn voor het stroomgebied van de Schelde, zijn hier ook aanwezig: stedelijke druk, erosie, druk uit de agrarische sector, hydromorfologische veranderingen, overstromingsrisico’s, grondwaterverontreiniging, enz.

Een aantal acties hebben als doel om de verontreiniging uit de landbouw te verminderen en daardoor de waterkwaliteit te verbeteren. Andere acties verbeteren de hydromorfologische omstandigheden en hebben een positief effect op de hoeveelheid water. Daarnaast zijn er ook acties die de natuurlijke waterberging binnen het projectgebied verbeteren, waardoor het risico op overstromingen daalt. Alle acties hebben een positieve invloed op de biodiversiteit in de waterlopen.