In de Zennevallei creëren we een tiental natuurlijke wateropvang-gebieden. Al deze gebieden kunnen meer dan 350.000 m³ water bergen. Zo helpen ze overstromingen in het landschap te beperken. We voorzien daarbij ook ruimte in de gebieden om de biodiversiteit te vergroten. We verbeteren de  hydromorfologie en maximaliseren de ecosysteemdiensten (dit zijn de diensten die het gebied kostenloos levert voor de mens, zoals recreatie).

 

Coeurcq

Het eerste natuurlijke wateropvang-gebied uitgevoerd in het kader van het LIFE Belini-project in 2018. Door gebruik te maken van de Cœurcq-vallei kan 77.000 m³ worden opgevangen. De Coeurq mondt vervolgens uit in de Zenne ter hoogte van het centrum van Tubize. Naast tijdelijke waterberging is het gebied ontwikkeld om de biodiversiteit te stimuleren: vijvers, hibernacula (schuilplaatsen voor amfibieën/reptielen), educatieve observatoria, plantages, enz.

Brancart

Het tweede natuurlijke wateropvang-gebied uitgevoerd en begin 2021 in gebruik genomen. Meer dan 40.000 m³ wordt hierdoor vastgehouden in de Hain-vallei. Het beschermt een deel van het stadscentrum van Braine-le-Château tegen overstromingen. In het gebied zijn ook vijvers, een drierijige haag van inheemse struiken, hibernacula, enz. toegevoegd. om de biodiversiteit te bevorderen.

Cafenière

De beek Cafenière (ook wel de beek Prés à Canonne genoemd) ligt net stroomopwaarts van de vijver van Cafenière in Soignies. Dit wateropvang-gebied is in 2021 opgeleverd, waardoor het mogelijk is om bij overstromingen of hevige regenval tijdelijk zo’n 32.000 m³ water op te bergen. Er zijn ook nieuwe vijvers, een pad, educatieve panelen, enz. geïnstalleerd in het kader van LIFE.

Gaesbecq

Vierde natuurlijk wateropvang-gebied uitgevoerd als onderdeel van het project. Vanaf eind 2022 zal het mogelijk zijn om tijdelijk 50.000 m³ vast te houden bij een overstroming op de Ry Ternel, een waterloop in de gemeente Ittre. In het gebied vind je verschillende ontwikkelingen die tot doel hebben de biodiversiteit, de hydromorfologische kwaliteit van de waterloop en zelfs ecosysteemdiensten te bevorderen.

Ripain

Dit gebied zal ongeveer 10.000 m³ kunnen vasthouden. Het doel is hier om te handelen waar mogelijk, maar met een laag retentievolume. Hier zal bij Tubize een meander van de Zenne worden aangelegd om bij overstromingen of hevige regenval tijdelijk water op te slaan. Daar worden twee (semi)permanente wateren gecreëerd.

Pont Neuf

Het toekomstige natuurlijke wateropvang-gebied Pont-Neuf is gelegen in Bierghes in de gemeente Rebecq en zal ongeveer 30.000 m³ kunnen opslaan, waardoor het stroomopwaarts kan worden opgeslagen en de Zenne stroomafwaarts wordt ontlast.

Andere ZIT-projecten

Andere tijdelijke wateropvang-gebieden gepland in het kader van het Belini-project: Enghien sur le Querton, Braine-le-Château sur le Hain, Seneffe sur le Renissart en Ittre sur le Baudémont.

Renaturatie

Tenslotte zal het LIFE Belini-project het mogelijk maken bepaalde bestaande tijdelijke wateropvang-gebieden opnieuw natuurlijker aan te leggen, zoals in Steenkerque en bij de By-pass van Quenast in Rebecq, met inrichtingen voor biodiversiteit, milieueducatie en -bewustzijn.